zondag 2 augustus 2015

Kan je een uitvaart zelf organiseren?

Vorige keer ging het over offertesites en in het verlengde daarvan ligt misschien wel de vraag of je een uitvaart niet beter en goedkoper zelf kan organiseren. Het is een veel gestelde vraag. Ik zal hieronder proberen het neutraal te beantwoorden, ook al ben ik hier een belanghebbende partij.

Bij een overlijden komt een hoop kijken, niet alleen regelwerk, maar vooral emoties. Bij een onverwacht overlijden is het verdriet vaak zo groot dat het fijn is dat er een ‘rots in de branding’ is. Hier is een professional een must om structuur aan te brengen in de chaos en te zorgen dat alles wordt geregeld.

Bij een verwacht overlijden wordt er steeds vaker gevraagd om een voorgesprek. Een kennismaking waarbij het gesprek net zo ver kan gaan als je dat zelf wilt; alleen kennismaken of de hele uitvaart bespreken. je kan daarvoor meerdere uitvaartondernemingen vragen, deze gesprekken zijn over het algemeen vrijblijvend. Het voordeel is dat je kan vragen naar de manier van werken, alle wensen op tafel kan leggen en kan kijken wat je zelf kan doen. je kan dan al zaken bedenken en voorbereiden. Meestal volgt een offerte waardoor je gelijk weet waar je financieel aan toe bent. je weet dan ook of het goedkoper is als je het zelf regelt.

In de praktijk eisen rouwcentra en crematoria tegenwoordig de aanwezigheid van een professional en begraafplaatsen willen over het algemeen in ieder geval de administratie aangeleverd door een pro. Ze hebben het een tijdje geprobeerd met families die het zelf kwamen regelen, maar dat liep minder goed dan iedereen had gehoopt. Probeer maar eens om een juiste planning aan te houden als je zelf heel verdrietig bent! Dat bleek veelal niet goed te lukken. Dat deel kan je dus in de meeste gevallen niet zelf doen.

Ik denk dat goede uitvaartbegeleiding belangrijk is en de nabestaanden samen met de uitvaartbegeleid(st)er kunnen zorgen voor een mooi afscheid. U kan niet vragen naar de zaken die je niet weet, een uitvaartbegeleid(st)er kan je helpen in de wirwar van mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Maar uitvaartbegeleiding gaat verder dan alleen organisatie. Het gaat ook over de zorg voor de overledene, over ondersteuning van je en uw naasten en over begeleiding in het proces erna. En bij ingewikkelde familiesituaties kan een uitvaartbegeleid(st)er als onafhankelijke derde een belangrijke rol spelen.

Maar hoe je het ook organiseert, ik kan je aanraden om in ieder geval op de dag van de uitvaart, de regeldingen over te laten aan anderen. Zodat je echt tijd hebt voor je eigen verdriet.

Heb je nog vragen? Bel naar 035-6910743 of kijk op www.almauitvaartzorg.nl
Barbara Alma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten